~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................................... style="color:#663333;">* ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
................................................. * Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" - επικοινωνία email: kepeme@gmail.com *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Το κεφάλι της θεάς Υγείας. Με την ελαφρά κλίση και στροφή του κεφαλιού προς τα αριστερά, τα τραβηγμένα προς τα πάνω και δεμένα χαλαρά στην κορυφή του κρανίου μαλλιά της, τα καλοσχεδιασμένα μάτια της και το δαντελωτό στόμα θεωρείται η ιδανική απόδοση της γυναικείας ομορφιάς. Βρέθηκε στο ναό της Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα και αποδίδεται στο γλύπτη Σκόπα. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ

ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ
..................................................... Ιστοσελίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ............................

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού
Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού - Διεύθυνση Ελληνικό 167 77 Τηλέφωνο:210-9631.950 Ώρες: Ανοιχτά · 10:00 π.μ. - 8:00 μ.μ.

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

ΠΝΙΓΜΟΙ... ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ!!!



Ασημίνα Ζανιά


ΠΝΙΓΜΟΙ...
ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ!!!

Της πνευμονολόγου Ασημίνας Ζανιά
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που όλοι θα αναζητήσουμε στιγμές ηρεμίας και ξεκούρασης στη θάλασσα.Ειδικά αυτήν τη δύσκολη εποχή οι άνθρωποι προσπαθούν να τονωθούν σωματικά και ψυχικά και η θάλασσα που πλημμυρίζει αυτήν τη χώρα ήταν και είναι πηγή ανανέωσης και έμπνευσης. Οι ευεργετικές επιδράσεις των ενασχολήσεων που σχετίζονται με το νερό (κολύμβηση, άλλα αθλήματα, λουτρά για θεραπευτικούς λόγους) επισκιάζονται κάθε χρόνο από τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τους πνιγμούς στην Ελλάδα και προβληματίζουν έντονα την ιατρική κοινότητα. 
Η χώρα μας, δυστυχώς, κατατάσσεται πρώτη σε πνιγμούς στην Ευρώπη και δεύτερη παγκοσμίως. Το 70% των θυμάτων από πνιγμό αφορά ηλικίες άνω των 50 ετών, ενώ τους θερινούς μήνες ο πνιγμός αποτελεί την συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά!Η αναφορά και μόνο αυτών των στατιστικών  στοιχείων προβληματίζει και καλεί τους αρμόδιους φορείς να λάβουν μέτρα ενημέρωσης και προστασίας.Στους τηλεοπτικούς δέκτες θα δείτε ανάλογα μηνύματα στα πλαίσια μιας προσπάθειας να χαιρόμαστε τη θάλασσα ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους.
Ο πνιγμός είναι η θανατηφόρος κατάσταση εξαιτίας της ασφυξίας που επέρχεται μετά από βύθιση του ατόμου σε οποιοδήποτε υδάτινο μέσο για ικανό χρονικό διάστημα.Ο πνιγμός συμβαίνει γρήγορα και σιωπηλά οπουδήποτε υπάρχει νερό (θάλασσα,πισίνες,ποτάμια, λίμνες,λουτρά κ.α). Η ασφυξία που προκαλείται λόγω εισρόφησης ύδατος,στην περίπτωση που ο λουόμενος επιβιώσει, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως καρδιακές αρρυθμίες,αναπνευστική ανεπάρκεια, εγκεφαλικές βλάβες,πνευμονία κ.α.Στα παιδιά σε λιγότερο χρόνο και με μικρότερη ποσότητα νερού μπορούν να συμβούν ανεπανόρθωτες βλάβες. Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν μεριμνώντας και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως: 
1. Σε κάθε οργανωμένη παραλία είναι καθήκον της πολιτείας και των τοπικών φορέων να υπάρχει ναυαγοσώστης. Οι ναυαγοσώστες είναι εκπαιδευμένοι στη διάσωση θυμάτων πνιγμού και η παρουσία τους κρίνεται αναγκαία. Όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία διάσωσης οφείλουν να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις διαχείρισης ανάλογων καταστάσεων. 
2. Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ πριν την κολύμβηση. Επί παραδείγματι,η κατανάλωση μίας μπύρας αρκεί για την απώλεια της ισορροπίας μας, ενώ ταυτοχρόνως επηρεάζει την κρίση και την ετοιμότητά μας. 
3. Κολυμπούμε μόνο μετά το πέρας 3 ωρών από το τελευταίο γεύμα. 

4. Αξιολογούμε σωστά τις κολυμβητικές ικανότητες και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν,ενώ δε συμμετέχουμε σε θαλάσσια αθλήματα που είναι άγνωστα. 
5. Αποφεύγουμε την κολύμβηση σε άγνωστα νερά. 
6. Οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα(καρδιολογικά,αναπνευστικά, νευρολογικά.ορθοπεδικά) δεν κολυμπούν ποτέ μόνοι τους. 
7. Όσοι πολίτες θέλουν να έχουν ενεργό ρόλο λαμβάνουν μαθήματα διάσωσης από κατάλληλα εκπαιδευμένες ομάδες. Τα παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν με απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους, ώστε να χαίρονται τη θάλασσα χωρίς κίνδυνο. Έτσι μαθαίνουν από τους γονείς και τους δασκάλους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας όπως:
α. Δεν κολυμπούμε μόνοι,
β. Δεν κάνουμε βουτιές σε άγνωστα νερά,
γ. Δεν σπρώχνουμε βίαια τα αλλά παιδιά μέσα στο νερό,
δ. Δεν ξεχνούμε το σωσίβιο μας αν δεν έχουμε μάθει να κολυμπούμε καλά,
ε. Ξέρουμε που ζητάμε βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.

Η θάλασσα και κάθε υδάτινος χώρος είναι πηγή ζωής αιώνες τώρα.Η φύση χαρίζει τα δώρα της απλόχερα και ανιδιοτελώς.Η μόνη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός στους φυσικούς κανόνες.Ο άνθρωπος μπορεί να γευτεί τις θαλασσινές χαρές με ασφάλεια σεβόμενος κάποια όρια που δεν πρέπει να προσπερνά. Δεν ευθύνεται η φύση για ατυχή συμβάντα,αλλά ο άνθρωπος τις στιγμές που συμπεριφέρεται αλαζονικά απέναντί της.Ίσως,ο ίδιος πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τη φύση χωρίς να επιδιώκει να κυριαρχεί εις βάρος της…
Καλό Καλοκαίρι.


Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

ΑΠΘ. Συμπεράσματα και προτάσεις διάσκεψης για τις μεταμοσχεύσεις


ΕΙΔΗΣΕΙΣ // ΘΕΜΑΤΑ


Συμπεράσματα και προτάσεις διάσκεψης για τις μεταμοσχεύσεις και τον θεσμό της δωρεάς ιστών και οργάνων στη βόρεια Ελλάδα. 

Η διάσκεψη πενήντα οκτώ (58) Διοικητών Νοσοκομείων, Καθηγητών του ΑΠΘ, Διευθυντών Κλινικών και Εργαστηρίων του Ε.Σ.Υ., στελεχών δημόσιων υπηρεσιών και εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τις μεταμοσχεύσεις στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, με πρωτοβουλία της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, κατέληξε σε σειρά διαπιστώσεων και προτάσεων, που έχουν ως εξής:

  1. Οι μεταμοσχεύσεις ιστών και οργάνων αποτελούν μια κατάκτηση της ιατρικής επιστήμης, που παρέχει τη δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό χρονίως πασχόντων να τύχουν όχι μόνο παράτασης αλλά και ποιότητας ζωής. Το δεδομένο ότι οι μεταμοσχεύσεις δεν αντιβαίνουν στις αρχές του ανθρωπισμού και στις παραδόσεις της κοινωνίας, συνδυαστικά με τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν, τις καθιστούν θεραπευτική μέθοδο απόλυτα αποδεκτή.

  1. Τα οφέλη που προκύπτουν από τις μεταμοσχεύσεις ιστών και οργάνων είναι ηθικά, κοινωνικά, οικονομικά και άλλα και αφορούν τόσο στους ασθενείς και στις οικογένειές τους, όσο και στην κοινωνία ευρύτερα.

  1. Η Θεσσαλονίκη είναι πρωτοπόρα, σε πανελλήνιο επίπεδο, στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων. Η πρωτοπορία αυτή συνδέεται με:

α) την πραγματοποίηση των πρώτων στην Ελλάδα μεταμοσχεύσεων νεφρού από ζώντα και πτωματικό δότη, ήπατος, καρδιάς – πνευμόνων και ακουστικών οσταρίων. Συνδέεται, επίσης, με την ίδρυση και τη λειτουργία μέχρι σήμερα της πρώτης «Τράπεζας Οργάνων», καθώς και με την ίδρυση και δραστηριοποίηση της «Ένωσης Δωρητών Οργάνων Σώματος – Ε.Δ.Ο.Σ.Α.» που εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη Οργάνωση διάδοσης του θεσμού της δωρεάς οργάνων στη χώρα.

β) την πραγματοποίηση των πρώτων στην Ελλάδα Μεταμοσχεύσεων Αιμοποιητικών Κυττάρων (ΜΑΚ) στη Μονάδα ΜΑΚ της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Γεώργιος Παπανικολάου.

γ) το γεγονός ότι στο «Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος», που εδρεύει στο Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο», διενεργούνται οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων στην Ελλάδα σε ετήσια βάση. Το ίδιο ισχύει και για τη Μονάδα ΜΑΚ της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Γεώργιος Παπανικολάου, η οποία έχει αποκτήσει διεθνή εμβέλεια και αναγνώριση με τις επιδόσεις και τα επιτεύγματά της.

  1. Οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων και ιστών στην Ελλάδα δεν έχουν  προσεγγίσει ακόμα τα αριθμητικά επίπεδα των προηγμένων χωρών, κυρίως λόγω έλλειψης μοσχευμάτων. Ενδεικτικά, αναφέρονται η αναλογία δωρητών οργάνων ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανέρχεται στην Ισπανία σε 35,7, στην Κροατία σε 35,1, στην Πολωνία σε 15,5, ενώ στην Ελλάδα ανέρχεται μόλις σε 3,7 δωρητές ιστών και οργάνων ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

  1. Οι εν αναμονή ασθενείς για νεφρικό μόσχευμα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1.200 άτομα, ενώ σε 11.000 περίπου υπολογίζεται ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται υπό αιμοκάθαρση με τεχνητό νεφρό, με μέση δαπάνη νοσηλείας ανά έτος και ανά ασθενή να αγγίζει τις 40.000 ευρώ. Επίσης, οι εν αναμονή ασθενείς στην Ελλάδα για άλλα μοσχεύματα υπολογίζονται περίπου σε 150 για ηπατικό μόσχευμα, σε 40 για καρδιακό μόσχευμα και σε 600 για μόσχευμα κερατοειδούς χιτώνα.

  1. Στο Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ» λειτουργεί εδώ και τριάντα (30) χρόνια η μοναδική Τράπεζα Οφθαλμών σε ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο και έχει τροφοδοτήσει μέχρι σήμερα μοσχεύματα για την πραγματοποίηση 1.500 μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού.

Το 85% των μοσχευμάτων κερατοειδούς χιτώνα στην Ελλάδα προέρχεται από Έλληνες δότες, ενώ το 15% εισάγεται από το εξωτερικό έναντι μέσου κόστους 3.000 ευρώ, που κάλυπταν, μέχρι πρότινος, οι ίδιοι οι ασθενείς.

  1. Σημαντική πηγή εξασφάλισης μοσχευμάτων σε διεθνές επίπεδο είναι οι «Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – ΜΕΘ» των Γενικών Νοσοκομείων. Ωστόσο, στην Ελλάδα η συγκεκριμένη πηγή είναι ελλειμματική με λίγες εξαιρέσεις στις οποίες συγκαταλέγονται οι ΜΕΘ των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», «Παπαγεωργίου» και «ΑΧΕΠΑ».

  1. Τα προβλήματα και οι υστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι ποτέ στη χώρα μας δεν διαμορφώθηκε συνολική πολιτική ανάπτυξης των μεταμοσχεύσεων από τις Κυβερνήσεις, μόνο αποσπασματικά μέτρα λαμβάνονται κατά καιρούς. Πόσες Μονάδες μεταμοσχεύσεων χρειαζόμαστε ανά όργανο και ιστό στη χώρα μας και ποια η γεωγραφική έδρα τους; Ποια πρέπει να είναι η στελέχωσή τους, καθώς και των εργαστηρίων ιστοσυμβατότητας και των ΜΕΘ; Είναι σημαντική η έλλειψη επαρκούς προσωπικού διαχρονικά. Ο ΕΟΜ κάνει ό,τι μπορεί, όμως είναι υποστελεχωμένος και δεν διαθέτει τις εξειδικεύσεις των στελεχών που απαιτούν οι καιροί και οι ανάγκες. Επίσης δεν διαθέτει Γενικό Διευθυντή, βασίζεται κατά πολύ στις δυνατότητες, υποκειμενικές και αντικειμενικές, του Προέδρου, ο οποίος ασκεί ταυτοχρόνως και τα ιατρικά του καθήκοντα στο χώρο εργασίας του.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  1. Να διαμορφωθεί από το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον ΕΟΜ, τα μεταμοσχευτικά κέντρα και τους φορείς επιστημόνων και ασθενών, ολοκληρωμένη πολιτική ανάπτυξης των Μεταμοσχεύσεων που να περιλαμβάνει:

α) Στόχους, τρόπους, μεθόδους και μέσα αύξησης των μεταμοσχεύσεων και κάλυψης των Ελλήνων ασθενών. Ιεράρχηση των βημάτων.

β) Δημιουργία κατάλληλης Οργανωτικής δομής και επαρκούς υποδομής και εξοπλισμού πανελλαδικά, ενίσχυση ΕΟΜ και όλων των περιφερικών δομών του και των ιατρικών τμημάτων που εμπλέκονται στις μεταμοσχεύσεις. Αξιοκρατική επιλογή του κατάλληλου προσωπικού.

γ) Σταθερούς και συγκυριακούς στοχευμένους τρόπους διάδοσης της σημασίας των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων και ιστών, προς το υγειονομικό προσωπικό, τα παιδιά, τους χώρους εργασίας, κ.ο.κ.

  1. Ο θεσμός της δωρεάς οργάνων πρέπει να υιοθετηθεί πρωτίστως από το ιατρονοσηλευτικό σώμα, το οποίο στη συνέχεια πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της διάδοσής του, με τη συνδρομή Οργανώσεων και Συλλόγων και υπό τον συντονισμό της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας.

Στη συγκεκριμένη προσπάθεια καθοριστικός είναι ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης με την προβολή εύστοχων κοινωνικών μηνυμάτων, την οργάνωση ενημερωτικής εκστρατείας για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και τη συμμετοχή σε ενημερωτικές ή/και ψυχαγωγικές εκπομπές.

Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι καταλυτικός για την επιτυχή έκβαση των παραπάνω δράσεων στον τομέα της ενημέρωσης και γι αυτό προτείνεται η προσέγγισή τους για τη διοχέτευση και διαχείριση της ιατρικής πληροφορίας.

  1. Ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές του «Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος» του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, της «Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Αιμοποιητικών Κυττάρων» και της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, και της Τράπεζας Οφθαλμών του νοσοκομείουΑΧΕΠΑ και του Εργαστηρίου Ιστοσυμβατότητας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

  1. Ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου των μεταμοσχεύσεων για την κάλυψη κενών που μπορεί να δημιουργούν προβλήματα δεοντολογικής φύσης. Έμφαση στην ιχνηλασιμότητα και την εποπτεία από τις αρμόδιες αρχές. Ο ΕΟΠΥΥ να καλύπτει οικονομικά το κόστος εισαγωγής όλων των ιστών προς μεταμόσχευση.

  1. Αναδιοργάνωση, επαρκής στελέχωση και λειτουργία με νομική υπόσταση και οργανόγραμμα του «Γραφείου Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος».

ΤΕΛΟΣ, αποφασίστηκε οι συνεδριάσεις των φορέων της Θεσσαλονίκης να συνεχιστούν και να λειτουργήσει ολιγομελές αντιπροσωπευτικό Όργανο.

___________

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Πρόκληση για συνέντευξη Τύπου στο Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

    

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ
ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ





Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού σας καλεί σε συνέντευξη Τύπου, που οργανώνει , για να σας ενημερώσει για το ιστορικό του ΜΚΙΕ από την ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα, την εναντίωσή μας στην προσπάθεια να το κλείσουν, αλλά και  την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας του για την κοινωνία, για τους εκατοντάδες αδύναμους συνανθρώπους μας, που σε άλλη περίπτωση θα στερούνταν τα φάρμακά τους και θα κινδύνευε η ζωή τους.
Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 14 Ιουνίου και ώρα 12 το μεσημέρι στον χώρο που στεγάζεται (Εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης, 200 μέτρα μετά την Τροχαία Ελληνικού στο αριστερό σας χέρι, ακριβώς δίπλα από το Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού).
Σας ευχαριστούμε


Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Χωρις στεφανιογραφους 20 μερες ο Ευαγγελισμος, το μεγαλυτερο νοσοκομειο της χωρας



Χωρις στεφανιογραφους 20 μερες ο Ευαγγελισμος, το μεγαλυτερο νοσοκομειο της χωρας κ περιμενει η κυβερνηση των απο δωρεα του Ιδρυματος Νιαρχος ν αντικατασταθουν.. αν δεν δωρισει το Ιδρυμα ασθενοφορα, περιπολικα κ στεφανιογραφους δεν παιζει σεντς για να αγοραστουν απο το κρατος! ...πειτε στον μαλακα τον λαο, οτι τον στραγγιξατε τοσα χρονια, με το παραμυθι της αναπτυξης που ερχεται με τα μνημονια απο 2011 και καταντησαμε βουλγαρια και Αφρικη μαζι ..τα ευαγη κ φιλανθρωπα Ιδρυματα που κυβερνανε αυτη την αποικιαρα, το κανουν απο "ανθρωπια και  αλληλεγγυη" υποθεττω βασιμα ...καθε εποχη εχει τη Φρειδερικη της.

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Πίστεψε στον εαυτό σου. Τίποτε άλλο!

περί Ψυχολογίας
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας


Δεν είναι λίγες οι φορές που θαυμάζουμε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις με θάρρος και ψυχραιμία, ανθρώπους που καταφέρνουν να διατηρούν την ηρεμία τους, να παραμένουν σταθεροί ακόμη και στις κακοτυχίες της ζωής τους. Παρ’ όλες τις εξωτερικές πιεστικές καταστάσεις συνεχίζουν να δρουν χωρίς παρορμητισμό και σπασμωδικές κινήσεις.
Υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά στις προσωπικές κακοτοπιές, πιέζονται, απελπίζονται και νιώθουν ανήμποροι ψυχικά και σωματικά να ανταπεξέλθουν.  Αυτή η αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων τους ωθεί να αποξενωθούν, να απομονωθούν από τους γύρω τους (προσωπικές-φιλικές σχέσεις) αλλά και από τον ίδιο τους τον εαυτό.  Αν ποτέ βρεθεί κανείς  μας σε μία τέτοια κατάσταση καλό θα ήταν να πάρει μία απόσταση από το πρόβλημα, να κάνει μία βαθύτερη ενδοσκόπηση και να επαναξιολογήσει από την αρχή τις καταστάσεις που τον απασχολούν. Στη συνέχεια αφού έχει περάσει κάποιος εύλογος χρόνος και σκεφτεί όλα τα ενδεχόμενα μπορεί να σχεδιάσει κάποιο σχέδιο και να το εκτελέσει.
Θα βοηθούσε αν εκφράζαμε τα συναισθήματά μας και δεν τα κρατούσαμε μέσα μας. Με το να αρνούμαστε την κατάσταση δεν κερδίζουμε κάτι… Όσο δυσάρεστο και επονείδιστο μπορεί να είναι ένα γεγονός οφείλουμε να το δεχτούμε και να προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε με σθένος και δύναμη ψυχής. Τίποτα δεν είναι εύκολο σε τούτη τη ζωή, εννοείται πως δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα πανεύκολα και με υπερβολική αισιοδοξία. Τα γεγονότα οφείλουμε να τα βάζουμε στη σωστή τους διάσταση, ούτε να τα υπερ-διογκώνουμε αλλά ούτε και να τα σμικραίνουμε.  Όλες τις καταστάσεις πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε ρεαλιστικά.     
Δεν χρειάζεται να βασανιζόμαστε χωρίς λόγο… Τα περισσότερα προβλήματα έχουν τη λύση τους,  το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βαδίζουμε σταθερά και σε δρόμους που είμαστε σίγουροι πως μας ταιριάζουν και δεν μας επιβάλλονται από άλλους.   Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, μόνο έτσι θα καταφέρουμε αποτελεσματικά να προσπεράσουμε κάθε εμπόδιο και θέσουμε τις δικές μας προτεραιότητες. Η πίστη στον εαυτό μας βοηθάει να δούμε τα πράγματα από την καλή τους την μεριά και με αισιοδοξία.
Πίστη λοιπόν στον εαυτό και ρεαλιστικές σκέψεις τίποτε άλλο δεν χρειαζόμαστε για να τα καταφέρουμε …


_________

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.